Ett satans kulturprojekt

En av landets mest nyskapande kulturhändelser började med ett oväntat möte. Under en ledarskapsutbildning träffade teaterproducenten Jimmy Meurling en chef på Atrium Ljungberg. Meurling berättade om konstprojektet Punchdrunk, en banbrytande teaterupplevelse som uppförts i London och New York, och hur han drömde om att göra något liknande i Sverige. När Atrium Ljungberg kunde erbjuda ett tomt hus blev det som bara hade varit en lös tanke plötsligt verklighet.

Satans demokrati är en teater- och konsthändelse som först bara skulle äga rum under hösten 2015, men när kontraktet med Atrium Ljungberg förlängdes utökades projektet till en trilogi. Del två, Satans delirium, har spelats under hösten 2016 och del tre, Satans död, sattes upp under hösten 2017.

De första två delarna baseras på den samhällskritiska boken Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov. Men i stället för att behandla religion, som originalverket gör, handlar Satans demokrati om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Protagonisten är Anna Politkovskaja, den rysk-amerikanska journalisten och demokratikämpen som sköts till döds utanför sitt hem år 2006. I Satans död befann sig husets besökare i ett tillstånd mellan liv och död. De bjöds in till att reflektera över val de gjort genom livet, återuppleva gamla glömda minnen och göra nya ställningstaganden i väntan på återfödelse.

Under föreställningen klev publiken in i en värld som skapats i samarbete med 160 konstnärer och 270 arkitekturstudenter från KTH. Som ”upplevare” fick man fritt gå omkring i husets många rum och betrakta det som skedde.

Precis som Nobelberget i sig är projektet resultatet av samarbete – mellan skådespelare och besökare, mellan konstnärer och arkitektstudenter och mellan Satans trilogi och andra verksamheter på Nobelberget.

Innovativ stadsutveckling
Innovativ stadsutveckling

Fakta om Satans trilogi

Satans trilogi består av tre kombinerade teaterpjäser och konstutställningar på Nobelberget i Sickla i södra Stockholm. Publiken får självständigt utforska de 3 500 kvadratmeter som berättelsen utspelar sig på. Hösten 2015 hade första delen, Satans demokrati, urpremiär. Del två, Satans delirium, hade premiär den 1 oktober 2016, och under hösten 2017 spelades den sista delen: Satans Död. Projektet drivs av Jimmy Meurling, Py Huss-Wallin och Andreas Blom. Totalt har över 1 500 personer varit medskapare i projektet och 10 000 personer har upplevt det.