I huvudet på Generation Z – så här motiveras de
Klantacceptans
I dagens arbetsliv, där osäkerhet råder både på global och nationell nivå, söker unga medarbetare psykologisk trygghet och en arbetsplats där de kan vara sig själva. De förväntar sig att kunna uttrycka känslor och att ledarskapet bidrar till en trygg och accepterande miljö. Detta speglar ett skifte mot att arbetsgivare måste fokusera på emotionellt välbefinnande och acceptans för att skapa långsiktigt engagemang.
- Skapa en öppen miljö där medarbetare kan uttrycka känslor utan rädsla för dömande. En accepterande kultur kan främja både trivsel och produktivitet.
- Bygg in psykologisk trygghet genom att ge kontinuerlig feedback och stöd, så att yngre medarbetare känner sig sedda och hörda.
- Ge anställda möjlighet att misslyckas och lära av sina misstag, vilket skapar en kultur av lärande och innovation.
Maxa jaget!
Generation Z söker aktivt möjligheter till självutveckling och karriärfrämjande erfarenheter. De prioriterar personlig framgång och kontinuerligt lärande. Unga medarbetare värderar flexibilitet, hög lön och utvecklingsmöjligheter, och de byter gärna arbetsplats om de inte får sina behov uppfyllda.
- Erbjud konkreta utvecklingsmöjligheter som mentorskap, utbildningar och kurser – unga vill se tydliga vägar framåt i sin karriär.
- Skapa en kultur där konstruktiv feedback ges kontinuerligt, så att yngre medarbetare kan växa och känna sig bekräftade.
- Att lön och andra belöningar är konkurrenskraftiga bör vara en hög prioritet, då ekonomisk trygghet spelar en central roll för talanger under 35.
Sundhets
Med ökande oro för utbrändhet och stress är hälsa en prioriterad fråga för unga tjänstemän. Det handlar inte bara om fysisk hälsa, utan också om psykiskt välbefinnande, vilket arbetsgivare har ett stort ansvar för att främja. En hälsosam arbetsplats ger unga medarbetare högre status och gör arbetsgivare mer attraktiva.
- Introducera träningsmöjligheter och mentalt hälsostöd, såsom samtalsterapi, direkt på arbetsplatsen för att minska stress och utbrändhet.
- Skapa både fysisk plats, och kulturellt utrymme, för återhämtning och tillåt flexibla arbetsformer som uppmuntrar balans mellan arbete och fritid.
- Främja ett ledarskap som tar hand om medarbetares välmående och där ledaren har en roll som coach och stödjare.
Livsbalans
Unga tjänstemän vill ha en tydlig balans mellan jobb och privatliv. Att kunna stänga av jobbet när arbetsdagen är slut och ha möjlighet att påverka både tid och plats för sitt arbete är avgörande för denna generation. Samtidigt är identiteten starkt kopplad till arbetet, och det krävs en arbetsmiljö som främjar både autonomi och balans.
- När det är möjligt, erbjud flexibla arbetstider och möjlighet att arbeta från flera platser, vilket hjälper till att skapa balans mellan privatliv och arbete.
- Skapa tydliga gränser mellan arbete och fritid genom att uppmuntra att arbetsuppgifter avslutas på kontoret och att ledighet respekteras.
- Ge medarbetare utrymme för självledarskap, där de själva kan planera och utföra sina arbetsuppgifter med ansvar och frihet.