"Alla satsningar vi ser i dag är direkta konsekvenser av pandemin”
Ett av kapitlen i rapporten tar upp Hälsopalatset, kort sammanfattat beskriver det hur hälsa och välmående har seglat upp som stor prioritering på arbetsplatser. Har du några exempel på arbetsplatser där man tagit just välmående till en ny nivå?
– Som vanligt fläskar amerikanska företag på stort, vi ser allt från Amazon som utvecklat egna verktyg för personalens dagliga meditation under konceptnamnet AmaZen, till Salesforce beslut att arrendera 30 hektar skogsretreat i Kalifornien. Där ska deras 70 000 anställda kunna onboardas, ha stimulerande möten och skapa bättre relationer – när de inte bara är där för att hajka eller skogsyoga. Alla satsningar vi ser i dag är direkta konsekvenser av pandemin och insikten om att medarbetares välmående är absolut viktigast för att skapa framgångsrika företag. Det är dock svårt att avgöra vilka av alla nya satsningar som kommer ge bäst resultat. De företag som är bäst på att lyssna både till sin personal och till forskningen, kommer utveckla de mest hållbara hälsolösningarna.
Vilka är de mest spännande begreppen kring hälsa på jobbet just nu?
– Biofili är ett begrepp som etablerades redan under 1980-talet, och som syftar till människans nedärvda kärlek till naturen. På senare år har det fått stor betydelse i kontorsinredning. Inom tongivande arkitektur idag väljer man ofta att fylla rum och täcka exteriör med grönska, något som forskning visar har positiv påverkan på människors välmående.
Hur tror du vi kommer se tillbaka på pandemin om 5 år och vad kommer vi ha lärt oss från hybridarbetet?
– Det står tydligt i Hints och Atrium Ljungbergs undersökningar att människor generellt har behov av att mötas och fysiskt arbeta tillsammans för att uppnå mer kreativa och nytänkande resultat. Men pandemin har också blottat människors olikheter, hur somliga störttrivs med sitt självledarskap och möjligheten att arbeta mer på distans, medan andra upplever frikoppling från arbetsplatsens ramar och gemenskap som utmanande. Vi kommer att minnas pandemin från olika vinklar. Alla kommer att minnas munskydd, handsprit och förvirrade Zoom-möten. Somliga kommer att minnas det som en fridfull tid, andra som total ångest. Lärdomen för arbetsgivare blir förhoppningsvis att skapa förutsättningar framåt för människors olikheter.
Måndagen den 21 februari arrangerade vi ett webbinarium där hälsa på jobbet stod högst upp på agendan. Seminariet tog avstamp i Atrium Ljungbergs insiktsstudie Hybriduniversum - Flera framtider för arbetslivet. Ta del av sändningen i efterhand här.