Slussens nya mötesplats skapas genom dialog
Som långsiktig stadsutvecklare vill vi tillvarata det lokala engagemanget och utveckla våra områden tillsammans med lokala aktörer. Vi tror att de bästa platserna skapas genom dialog med invånare, företagare och kommunen. Vi vet att varje plats vi utvecklar har unika kvaliteter och om vi involverar människorna som verkligen känner platsen kan de kvaliteterna förstärkas. Det är då de blir verkligt fantastiska.
Vi använder flera metoder för dialog och konversation. Vi arbetar bland annat med det vi kallar Studio Atrium Ljungberg, serier av workshops och seminarium där vi med hjälp av forskare, experter och andra ”frontrunners” inom stadsplanering har ett pågående idéutbyte om hur vi kan skapa så bra stadsmiljöer som möjligt. Ett annat exempel på dialog är Nobelberget Marknad som har varit en viktig del av vår medskapandeprocess av den nya stadsdelen Nobelberget. Besökarna på marknaden har bland annat kunnat delta i en Talkaoke - en slags mobil pop-up talkshow - och andra typer av delaktighet. Insikterna från samtalen har varit en viktig del i utformningen av det nya området.
En samtalsdag på Slussen
Vid Slussen på Södermalm i Stockholm vill vi, tillsammans med Stockholms stad, skapa en levande mötesplats för mat och kultur som stärker och utvecklar hela Slussenområdet. För att skapa en plats för stockholmarna är det viktigt för oss att faktiskt lyssna på vad stockholmarna vill ha på platsen. En viktig del i vårt utvecklingsarbete av den nya mötesplatsen vid Mälarterrassen var därför att delta på evenemanget ”En dag på Slussen” som arrangerades i början av sommaren 2018. Här bjöd vi in besökarna till dialog för att höra vilket innehåll de önskar vid nya Slussen.
Det är fortfarande många år kvar innan nya Slussen står klar, men för att vi ska lyckas skapa en riktigt attraktiv plats är det viktigt att börja i tid och arbeta fokuserat tillsammans med de människor och verksamheter som kommer använda platsen när den står klar.