Fållan flyttar in i Slakthushallarna i Slakthusområdet
Fållans nya venue kommer att ha kapacitet för cirka 2 400 personer, fördelat på en större scen för 2 000 personer och en mindre för 400 personer, samt tillkommande ytor för artister och personal. Verksamheten kommer i huvudsak vara densamma som idag med konserter, klubbar, events och scenkonstprojekt. Nytt för Fållans permanenta lokaler är att de dessutom kommer innefatta en mer öppen verksamhet än idag, med bland annat restaurang och bar som även utanför konsert- och evenemangsprogrammet kommer hålla öppet för besökare till Slakthushallarna. Fållan får också en tydligare koppling till omkringliggande gator, torg och den spektakulära Förbindelsehallen.
– Det här är ännu en milstolpe i Slakthusområdets långsiktiga utveckling. Vår vision har varit att bygga vidare på platsens identitet kopplat till musik, klubb och konsert och skapa ett område där kulturen får ta plats, inte minst med olika typer av livescener. Vi hittade tidigt en lösning för Fållan att flytta in i temporära lokaler i väntan på att hitta en permanent venue. Och nu är vi äntligen där. Det känns fantastiskt bra att nu kunna fortsätta detta långsiktiga samarbete, säger Maria Hammarsten, affärsutvecklingsansvarig för stadsinnovation på Atrium Ljungberg.
Fållan håller öppet i de befintliga lokalerna fram till årsskiftet och planerar därefter att öppna i Slakthushallarna i slutet av 2023. I väntan på de permanenta lokalerna etableras en sommarscen i industrihistoriska Förbindelsehallen, som ligger vägg i vägg med nya Fållan. Scenen i Förbindelsehallen förväntas ha en kapacitet om 3 000 samtida besökare. I andra delen av Slakthushallarna ligger även den nya matdestinationen Hus 26, som bland annat kommer att husera Adam & Albin, Hosoi och Stockholm Roast, med planerad öppning i början av 2023.
– Att Fållan, som tagit rejält med stryk under pandemin, nu får blomma ut och slå sig till ro i nya, större lokaler känns bra på så många sätt. Nya Fållan blir Stockholms största kulturscen för klubb och konsert – i några av Slakthusområdets mest ikoniska byggnader. En bestående mötesplats för gemenskap och ett levande kulturliv. Vi ser fram emot att bygga vidare på samarbetet med Atrium Ljungberg och att tillsammans förvalta områdets mat- och kulturarv, säger Thea Mårdbrant, vd på Fållan.
Hyresavtalet, som omfattar totalt cirka 2 000 kvadratmeter och tecknas på tio år, är en del av Atrium Ljungbergs långsiktiga satsning på livescener och kultur i Slakthusområdet.
Slakthusområdet är ett av Stockholms största utvecklingsområden och kommer att genomgå en enorm förändring fram till 2030. Området utvecklas till en urban stadsdel där mat och kultur tar plats, samtidigt som den kulturhistoriska miljön varsamt bevaras och utvecklas. I augusti 2018 fick Atrium Ljungberg förtroendet från Stockholms stad att utveckla stora delar av den nya stadsdelen. Förvärven och utvecklade markanvisningar uppgår totalt till cirka 200 000 kvadratmeter BTA och den totala investeringen uppgår till cirka nio miljarder kronor under perioden 2019 - 2030.