Andas in, andas ut – Så bidrar trähus till bättre hälsa för dina medarbetare

Andas in, andas ut – Så bidrar trähus till bättre hälsa för dina medarbetare

Vårt välbefinnande ökar av att vara i naturen och även bo i hus byggda av trä, men hur kommer det sig? Närheten till naturen gör bland annat att stressnivåerna minskar och luften blir bättre. Vi blir gladare, mer kreativa och kan till och med se rent fysiska effekter på kroppen som sänkt blodtryck och puls! Låter det flummigt? Det är faktiskt vetenskapligt bevisat, läs mer om vad forskningen säger.

Positiva effekter av att vistas i en kontorsmiljö av trä

Visst vore det fantastiskt om de positiva effekterna av trä gick att få även på andra platser än ute i naturen? Glädjande nog kan vi se att inomhusmiljöer i trä kan ha samma inverkan på oss. Forskning visar att vårt välbefinnande ökar av att vistas i trähus. Materialvalet i byggnader kan ha både en positiv och negativ inverkan på allt från hur vi uppfattar ljuset, luften, känslan och ytorna.

Höjt fokus, produktivitet och kreativitet

Det räcker att vistas kortare stunder i naturen för att vi ska se positiva effekter som ökat fokus, produktivitet och kreativitet. I en studie från 2014 undersöktes människors förmåga att kontrollera impulser. Deltagarna fick tre minuter på sig att titta på en naturmiljö och sedan utföra olika tester. Resultaten visade att deltagarna hade snabbare reaktionstider och lägre hjärtfrekvensvariabilitet efter att ha tittat på en naturmiljö jämfört med en stadsmiljö.

bildspel2.jpg

En onlineundersökning av 1 000 australier visade att de som jobbade i ett hus byggt i trä kunde fokusera bättre på sina arbetsuppgifter. Även deras humör och produktivitet förbättrades. När även växtlighet, naturligt ljusinsläpp och bord och stolar av trä infördes ökade välmåendet ännu mer. Att befinna sig runt trä skapar naturliga associationer till vår djupt rotade koppling till naturen vilket utlöste positiva reaktioner hos deltagarna i undersökningen. Ju fler ytor av trä de exponerades för, desto klarare ansåg de att de kunde tänka och deras stressnivåer minskade dessutom.

Glöm för all del inte bort kreativiteten heller! För flera studier visar att trä har en struktur som stimulerar vår kreativa ådra. I en studie från 2019 introducerades testpersoner för olika typer av vardagsrumsmiljöer. De omgivningar som upplevdes mest kreativa var de som använde naturmaterial som trä och varvade både varma och kalla färger. Förutom stärkt kreativitet upplevde deltagarna en positiv effekt på deras förståelse och problemlösningsförmåga.

Bättre inomhuskvalitet

Trä kan jämna ut variationer i fuktighet i luften då det både absorberar och kan släppa ifrån sig fukt. Det kan ha stora fördelar för hälsan, exempelvis då trä kan minska mängden flyktiga organiska ämnen, så kallade VOC-gaser (volatile organic compounds) från inomhusmiljöer. VOC-gaser släpps ut från många olika material och är dåliga för din hälsa. En studie från 2013 visade att träbaserade material som MDF, OSB och spånskivor fungerar som bindemedel och absorberar runt 50 % av VOC-gaserna.

bildspel5.jpg

Luftfuktighet är en annan viktig faktor som definierar hur god inomhusmiljö du har på kontoret. Kontoren bör ha mellan 40-70 % relativ luftfuktighet för att bland annat undvika ökad spridning av virus och bakterier och minska risken för allergier och luftvägsinfektioner.

Träpaneler hjälper till genom att hålla luftfuktigheten på en bra nivå under längre tid. I en studie från 2020 jämförde man två identiska rum, det ena täckt i gips, det andra med olika träytor. Det visade sig att luftfuktighetsfluktuationen minskade med upp till 70 % i ett rum med obehandlade plana beklädnadsskivor, jämfört med gipsputsen. Det vill säga träet var bättre på att hålla luftfuktigheten på en jämn nivå.

Vi blir gladare och mindre stressade

Miljöer av trä bidrar även till att minska stress och öka välbefinnandet. En studie visade att införandet av riktiga växter eller till och med bilder på växter i väntrum på sjukhus minskade patienternas känslor av stress. En annan studie placerade ett hundratal elever i olika rum, några med trä och växter och några utan. Resultatet visade att växterna inte påverkade eleverna, däremot var de mindre stressade i rummen av trä.

bildspel3.jpg

De flesta av oss känner att trä skapar en känsla av värme. Lukten, beröringen och känslan anses vara behaglig och många har generellt positiva associationer till trä. Det är resultatet av en studie från 2017 av både byggnadsexperter och allmänheten i fem olika länder. I en separat finsk studie visade sig naturliga och släta träytor vara trevligare än belagda. Även 2014 års studie som nämns ovan visade att titta på en naturlig miljö, även under en kort period, har en positiv effekt på humöret och människokroppen.

Fysiska effekter: sänkt blodtryck, puls och stärkt immunförsvar

Studierna om stress och välbefinnande ligger också i linje med studier om blodtryck och hjärtfrekvens. Flera studier visar att blodtrycket och hjärtfrekvensen går ner för människor som bor och arbetar i träbyggnader. Till exempel jämförde en österrikisk studie 52 gymnasieelever i en skola med två sorters klassrum. Ett klassrum hade linoleumgolv och gipsväggar medan det andra var i trä. Eleverna i träklassrummet hade betydligt lägre puls och känsla av stress.

bildspel1.jpg

En japansk studie från Nippon Medical School visade även hur vårt immunförsvar stärks av trä. De fann att personer som exponerats för en trämiljö hade en förhöjd aktivitet av mänskliga NK-celler, vilket är celler i immunsystemet som känner igen och förstör förändrade kroppsceller. De exponerade i sitt test människor för eteriska oljor från det japanska trädet Hinokicypress med hjälp av en luftfuktare i tre nätter på ett hotellrum. Det gav personerna en betydande ökning av NK-aktiviteten, vilket man kan se som en indikator på ett stärkt immunförsvar.

Vill du veta mer om trä och hur det är en bidragande faktor till hållbara kontorsmiljöer? Ladda ner Den hållbara kontorsguiden för att få inspiration om hur du kan göra ditt kontor mer inbjudande.