Den hållbara kontorsguiden: Med väggar i trä, växter på bordet och ro i sinne
Den hållbara kontorsguiden: Med väggar i trä, växter på bordet och ro i sinne
Det byggs mer i trä idag än på länge. En av orsakerna är att fler ser de miljömässiga fördelarna med att bygga i trä, som möjligheterna att minska sina Co2-utsläpp. En annan orsak är att trä är både vackert att titta på – och får oss att må bra!
Den här guiden lyfter de möjligheter som finns med trä och vilka positiva effekter du kommer se av att flytta in i ett kontor med väggar och stommar i trä istället för betong.
-----------------------------------
Innehåll i guiden:
- Hur definieras ett hållbart kontor?
- En mer hållbar byggprocess med minskade CO2-utsläpp
- Fördelar med en inomhusmiljö i trä för de anställda
- Sammanfattning: Vägen mot ett mer hållbart kontor
-----------------------------------
Hur definieras ett hållbart kontor?
“Ett hållbart kontor ska vara byggt på ett miljövänligt sätt, men också vara attraktivt över tid. Med en tidlös design finns det egentligen inga incitament att bygga om regelbundet, men om man vill göra förändringar ska kontoret vara byggt på ett anpassningsbart sätt.“
– Maria Hammarsten, Affärsutvecklingsansvarig Stadsinnovation, Atrium Ljungberg
Som Maria är inne på är ett hållbart kontor byggt på ett genomtänkt, miljövänligt och anpassningsbart sätt. Men vad betyder det att kontoret är anpassningsbart? Det kan exempelvis innebära att du kan flytta på innerväggar eller slipper göra ändringar i ventilationssystemet. Istället för att bygga om, skärmar du av och delar in kontorsytorna i olika delar. Tänk exempelvis en kontorsyta med flera mindre rum som går att demontera, skruva ner och transformera till ett öppet, större kontorslandskap. På så vis kan företaget anpassa sig efter eventuella framtida önskemål, utan att behöva lägga tid och resurser på att bygga om från grunden.
Återbruk och energieffektivitet
Just lokalanpassningar men även att återbruka material kommer att vara viktigt inför framtiden. Här kan vi applicera samma tankesätt – istället för att riva och bygga nytt – transformera det du redan har. Genom att alltid köpa nytt slösar vi inte bara resurser i form av pengar utan även i material och energi vilket bidrar till företagets miljöpåverkan. Så istället för att köpa nya soffor – klä om! Givetvis blir möbler slitna och färgen flagnar, men du kommer ofta långt på att måla om istället för att köpa nytt.
Ett hållbart kontor är också energieffektivt genom användning av energisnål belysning, uppvärmning och kylsystem, liksom investeringar i förnybara energikällor som solpaneler. Det kan även inkludera tekniska lösningar som smarta sensorer som styr belysning och temperatur baserat på om någon är i lokalen eller ej.
Miljöcertifieringar
Ytterligare en kvalitetssäkring på byggnader är miljöcertifieringar som BREEAM för kontor och Miljöbyggnad för bostadshus. Då får du en utomstående tredje part som kvalitetssäkrar och ser till att fastigheten når upp till de uppsatta byggreglerna, undviker byggmaterial som inte är godkända med mera. Det är även det kanske lättaste sättet att visa utåt att företaget tar hållbarhet på allvar.
En mer hållbar byggprocess med minskade CO2-utsläpp
Det vanligaste byggmaterialet i industribyggnader och i husbyggnationers grunder, bärande konstruktioner med mera, är idag betong. Det är populärt tack vare dess höga hållfasthet. Men betong tillverkas av sand som är en ändlig resurs, och att använda betong är resurskrävande med tillhörande höga koldioxidutsläpp.
Så kan trä minska koldioxidutsläppen
Trä blir därför allt mer intressant igen som byggmaterial då det är förnyelsebart. Träbyggnader binder inte bara kol utan själva byggprocessen bidrar även till mindre koldioxidutsläpp än byggprocesser som exempelvis inkluderar betong. LIU:s forskningsrapport Industriellt byggande i trä visar att om 50 % av kommande svenska byggprojekt av flerbostadshus var i trä skulle vi kunna minska landets klimatbelastning och på ett betydande sätt minska utsläppen inför 2030. Kollagringen i trähus kompenserar för 60-100 % av belastningen som tillverkningen av trähusen medför.
IVL Svenska Miljöinstitutet och Sveriges Byggindustrier gjorde jämförande studier av livscykelberäkningar av klimatpåverkan för ett nyproducerat flerbostadshus med massiv trästomme mot ett liknande i betongstomme. Deras studier visade att en trästomme gav lägre klimatpåverkan jämförelsevis med en liknande betongkonstruktion. Det blev också tydligt att byggande i trä ger betydande minskningar av koldioxidutsläpp i förhållande till betonghus, även om de påpekar att man i varje byggprojekt måste välja det bästa materialvalet just för den byggnaden.
Förutom att träbyggande är mer fördelaktigt för klimatet än motsvarande processer i andra byggmaterial leder industriellt träbyggande även:
- Kortare byggtider – eftersom de flesta byggnader i trä förproduceras och sedan monteras på byggplatsen kan byggtiden minskas mycket vilket även resulterar i kostnadsbesparingar.
- Förenklad byggprocess – trä är ett lätt material vilket gör att de olika momenten på byggarbetsplatsen enklare kan utfö
- Minskad energiåtgång – beror också på att då trä är ett lätt material krävs en mindre energiåtgång för transport och liknande.
- Mindre påverkad omgivning – då trä är ett lättare material påverkas inte marken byggnaden står på och infrastrukturen runt omkring lika mycket som av andra byggmaterial
Så kan framtiden för träbyggande se ut
I forskningsrapporten Industriellt byggande i trä – nuläge och prognos mot 2025, av Linköpings Universitet på uppdrag av Sveriges Träbyggnadskansli, undersöks hur industriellt byggande i trä sett ut och planeras fortskrida fram till 2025. Rapporten lyfter flera intressanta prognoser kring industriellt träbyggande som att:
- Om 50 % av flerbostadshusen i Sverige skulle byggas av trä skulle det behövas 8 000 nya jobb inom prefabricering i fabriksmiljö, vilket även skulle flytta uppskattningsvis 6 000 jobb från storstäder till landsbygd. Det skulle vara en del av lösningen på den nuvarande bristen på inhemsk byggarbetskraft och en möjlighet för integrering av nyanländ arbetskraft.
- Trä sticker ut för den otroliga möjlighet som finns att minska klimatpåverkan jämförelsevis med till exempel betong. Ett industriellt flerbostadshus har 40 % lägre CO2-utsläpp än ett liknande hus i betong.
- Vi skulle kunna minska klimatbelastningen med 0,7-0,8 miljoner ton CO2-ekvivalenter om vi gick över från betong till trä.
Men räcker våra svenska skogar till?
Som det ser ut idag byggs bara ungefär 10 % av alla hus i trä, men intresset ökar. Men om vi börjar bygga fler byggnader i trä – kommer inte skogen ta slut? Tillväxten i de svenska skogarna är större än den avverkning som görs så det finns ingen risk som det ser ut just nu. Men det är däremot viktigt att tillämpa ett hållbart skogsbruk där träd kontinuerligt återplanteras och där man väger in markens kolförråd och dess långsiktiga produktionsförmåga. Det gör nämligen att skogen kan fortsätta att avverkas utan att det sker någon nettoförlust av kol över en längre period.
Så med ett hållbart, genomtänkt skogsbruk kan vi öka andelen träbyggnationer utan att skogen blir lidande. Den svenska skogen som brukas växer till med ungefär 100 miljoner kubikmeter per år vilket blir ungefär 200 kubikmeter i minuten! 12 miljoner kubik trä räcker till 10 000 flerfamiljshus och inbindningen av koldioxid skulle motsvara ungefär en sjättedel av Sveriges årliga utsläpp av växthusgaser.
Fördelar med en inomhusmiljö i trä för de anställda
“Trä kan jämna ut variationer i luftfuktighet, då det både absorberar fukt och kan släppa ifrån sig fukt. Det kan resultera i positiva hälsoeffekter som minskad stress och ett minskat blodtryck.”
– Maria Hammarsten, Affärsutvecklingsansvarig Stadsinnovation, Atrium Ljungberg
Ett hållbart kontor är också ett kontor som prioriterar välbefinnandet och hälsan hos medarbetarna. En viktig faktor som skapar en inbjudande arbetsmiljö inomhus är luftkvaliteten. Det bidrar du till genom att använda färger och ytskikt med låga VOC:er (flyktiga organiska föreningar) samt att ha ett effektivt ventilationssystem som säkerställer en konstant tillförsel av frisk luft. Här kan vi även återkomma till de positiva effekterna hos trä då det även bidrar till att jämna ut variationer i luftfuktighet.
Men det handlar inte bara om inomhusmiljön, utan inkluderar ofta grönområden både inne i och utanför kontoret. Inomhusväxter förbättrar luftkvaliteten och skapar en avslappnande atmosfär, medan trädgårdar eller gröna tak ger de anställda en plats att umgås och koppla av på under luncher eller pauser.
Men du behöver faktiskt inte en hel trädgård för att skapa den avkopplande känslan av att befinna dig ute i naturen. Forskning visar att det räcker med byggnader i trä eller detaljer i trä för att öka medarbetarnas välmående. Trä har visat sig ha en lugnande effekt, sänka blodtryck och minska stress. Det kan även resultera i mer kreativa och produktiva medarbetare.
Sammanfattning: Vägen mot ett mer hållbart kontor
Det handlar inte bara om energieffektiv belysning, återvinning och återbruk. Ett hållbart kontor representerar ett holistiskt åtagande att minska arbetsplatsens miljöpåverkan samtidigt som det skapar en hälsosammare och trevligare arbetsmiljö för de anställda. När vi navigerar genom utmaningarna i den moderna världen är det hållbara kontoret en liten del i arbetet som visar att vi är på rätt väg.
Ett hållbart kontor engagerar även de anställda i hållbarhetsresan. Det kan inkludera utbildningsprogram, hållbarhetsutmaningar och öppen kommunikation om företagets hållbarhetsmål. Engagerade anställda är mer benägna att omfamna hållbar praxis både på och utanför arbetsplatsen.
Ett nedslag på vägen mot ett mer hållbart kontor kan vara att välja ett kontor byggt i trä, då det är en miljövänlig och hållbar strategi för att minska ditt företags CO2-utsläpp, förutsatt att du genomför byggprocessen och driften på ett hållbart sätt. Vi på Atrium Ljungberg utvecklar områden och byggnader med hållbarhet i fokus. Just nu utvecklar vi världens största stadskvarter i trä som du kanske hört talas om – Stockholm Wood City. Vi tror att vårt ambitiösa projekt i Sickla kommer att vara en förebild för framtidens hållbara stadsmiljöer i trä. En urban oas där kontor varvas med bostäder, butiker och restauranger – allt i trästomme.
Läs mer om Stockholm Wood City och se vilka lediga kontorslokaler som finns tillgängliga i Sickla redan nu!
FAKTA
Träbyggandets historia
Ända sedan 1200-talet har vi byggt trähus i Sverige, och den faluröda lilla stugan är en lika välkänd som omtyckt symbol. Men från 1874 begränsades träanvändningen till att enbart tillåta träbyggnader i högst två våningar. Lägre hus fortsatte man att bygga i trä men snart kom andra byggmaterial att ta över i flerbostadshuset. Det var inte förrän 1994 som nya regler gjorde det möjligt att bygga flervåningshus i trä. Därefter har träbyggnationer ökat.