Här byggs världens största trästad | Stockholm Wood City
Stockholm Wood City – världens största trästad byggs i Sickla
Promenader genom en lummig skog gör dig mindre stressad och ökar din förmåga att fokusera. Men trädens positiva effekter kvarstår även efter att de avverkats. En byggnad i trä binder koldioxid och minskar byggets klimatpåverkan markant. Därför väljer nu Atrium Ljungberg att bygga världens största stadsdel – helt i trä.
Den nya stadsdelen Stockholm Wood City utgörs av 7 000 nya arbetsplatser och 2 000 bostäder som omfattar 250 000 kvadratmeter i Sickla, en urban stadsdel söder om Stockholms innerstad. Träbyggnaderna är en organisk kontrast till områdets befintliga industrifabriker i rostrött tegel från förra sekelskiftet.
I den nya trästaden ryms både kontor och lägenheter tillsammans med restauranger och butiker. En satsning som väckt stor uppmärksamhet världen över, och The Economist och Fast Company är två internationella tidningar som rapporterat om “världens största trästad i Stockholm”.
“Vi hoppas kunna inspirera fler städer och fastighetsutvecklare att satsa på träbyggnader. Det är kul att projektet fått så stor uppmärksamhet även internationellt.”
– [Förnamn + Efternamn], [titel] på Atrium Ljungberg
Trähus bättre för både människa och miljö
Att naturen, skogen och träden har en positiv inverkan på oss människor är känt sedan länge. Genom att befinna dig i naturen – eller uppleva naturens närhet – sänker du ditt blodtryck, dina kortisolnivåer och ökar koncentrationsförmågan. Det gäller även om du omger dig av naturmaterial i hemmet eller på kontoret.
“Men den största fördelen med att bygga i trä är miljövinsterna, det innebär en drastiskt minskad klimatpåverkan.”
– [Förnamn + Efternamn], [titel] på Atrium Ljungberg
Genom att bygga i trästomme jämfört med betong minskas klimatpåverkan avsevärt under materialframställningen. En annan fördel med trä är att det kräver mindre antal tunga transporter, går snabbare att genomföra och att byggarbetsplatsen är tystare medan bygget pågår. Sedan lagrar trä koldioxid under hela byggnadernas livslängd vilket gör att den långsiktiga klimatpåverkan minskas ytterligare jämfört med andra material. Ändå byggs fortfarande en stor majoritet av Sveriges nyproduktion i betong.
Ett kliv mot helt klimatneutralt husbygge
Under 2022 antog Atrium Ljungberg nya hållbarhetsmål som innebär att bolaget ska vara helt klimatneutralt år 2030. En stor del handlar om att minska klimatpåverkan från material, minska energianvändningen, men även att fortsätta sitt arbete med att installera solceller på alla nybyggnationer och att jobba mer med återbruk.
“Vi antog väldigt ambitiösa hållbarhetsmål, så det var helt enkelt dags att börja agera.”
– [Förnamn + Efternamn], [titel] på Atrium Ljungberg
Förutom träets egna hållbarhetsfördelar spelar det även roll varifrån det kommer. Atrium Ljungberg jobbar enbart med svenska leverantörer som främjar ett skogsbruk i balans och följer kvalitetscertifieringar som Svanen, FSC och PEFC.
“En fördel med lokalproducerade råvaror gör att vi inte blir beroende av globala leverantörskedjor som är svårare att kontrollera ur till exempel ett rättviseperspektiv. Det bidrar även till en ökad social hållbarhet.”
– [Förnamn + Efternamn], [titel] på Atrium Ljungberg
Nytt liv på “döda” ytor
Den nya trästaden i Sickla byggs på ytor som redan är “förbrukade”. Istället för att minska naturområden genom att skövla skog eller beslagta parker används platser som till exempel parkeringsplatser. Dessutom kommer det att anläggas takträdgårdar och planteras träd längs stadsgatorna för att öka naturens närhet ännu mer i trästaden.
“Vi vill få in grönska på en väldigt ogrön, hård och tråkig yta. Det kommer även bidra positivt till den biologiska mångfalden.”
– [Förnamn + Efternamn], [titel] på Atrium Ljungberg
Boka tid med XX för att höra mer om möjlighterna för just dig att bli en del av Stockholm Wood City och världens största trästad.